Rasomschrijving

 

De Maine Coon is een natuurlijk kattenras uit Noord-Amerika.

Vermoedelijk is hij oorspronkelijk afkomstig uit Maine, wat het eerste stukje van de naam verklaart. Het tweede deel van de naam verwijst naar het verhaal dat hij een kruising is tussen een halfwilde huiskat en een wasbeer, maar genetisch gezien is dit niet mogelijk.

Algemeen wordt aangenomen dat de Maine Coon is ontstaan uit de import van halflangharige katten, meegnomen door zeelieden, die zich vermengd hebben met de al daar wonende katten.

 

Onder het misschien wat wilde uiterlijk van de Maine Coon verbergt zich een aanhankelijke, vriendelijke kat met een tolerant karakter.

Hij ravot, klimt en speelt graag maar kan op zijn tijd ook een heel rustige kat zijn. Ze vinden het prettig mee te doen met alles wat er in huis gebeurt.

Over het algemeen heeft deze kat een zacht en bescheiden stemgeluid, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen!

Als de Maine Coon goed gesocialiseerd is, gaat hij met kinderen en honden goed om.

 

De Maine Coon is een gemiddeld tot grote kat, ze worden iets groter dan een gewone huiskat, ongeveer tussen de 4 en 8 kilo, waarbij de katers meestal forser zijn dan de poezen.

Het zijn katten met een natuurlijk uiterlijk en de halflangharige vacht is gemakkelijk te onderhouden.  Een keer per week kammen en borstelen is meestal voldoende.

Omdat het ras zich langzaam ontwikkelt, zijn ze pas met een jaar of 4 volwassen en hebben dan pas hun uiteindelijke type en vacht.

 

Hun verschijning is imposant door hun los uitstaande vacht, de hoge poten en de volle, lange staart. Het lichaam is lang met stevige poten en grote ronde voeten, voorzien van haarpluimpjes tussen de tenen.

De kop is breed met een vierkante snuit, grote oren met haarpluizen eruit en het liefst zogenaamde ‘lynxpluimen’ aan de punten. Een kraag rond de hals wordt graag gezien.

Bij de Maine Coon zijn veel kleuren mogelijk, hoewel de browntabby het meest populair is. Er zijn twee vachtpatronen mogelijk; gemarmerd, ook wel classic of blotched genoemd, en gestreept, ook wel mackerel genoemd.